Bekers soda Bekers zout  

Bert J. Wieman

....................Never a dull moment.....................

 

Welkom |Over mijzelf |Werkwijze |Klei&vuur |Glazuren |Fastfire houtoven |Sasukenei houtoven |Gasoven |Proefoven |Oven Quintus |Sasukenei Paulien&Her |Anagama Svein |

Tekening fastfire houtoven |Ovenbouw |SecondLife |Testoven |Werk 1 |Werk 2 |Vogelpotten |Contact |Links |

   


 Sasukenei houtoven

In de winter van 2012/13 heb ik de fastfire houtoven gesloopt omdat hij te slecht werd om nog in te stoken, met name door het vele zoutgebruik.Zout is nu eenmaal heel agressief voor het oven-interieur. Na enige overpeinzingen heb ik besloten om, in navolging van Paulien en Her in Friesland, ook een sasukenei ('don't worry') te bouwen. Een tekeningetje van dit type oven zie je op Sasukenei Paulien&Her. Omdat de toogstenen, die ik nog had liggen, een perfecte halve cirkel vormen is deze oven zo'n 20 cm korter (ovenruimte) en heb ik niet overal wanden van een hele steen (23 cm) tussen de stookruimte, de ovenruimte en de schoorsteen gemaakt, maar steeds slechts een halve steen (11 cm) om ruimte te sparen onder mijn afdak. Ook heb ik, om gewicht aan stenen te sparen, de bovenste twee meter van de schoorsteen met een stalen pijp gemaakt. Op de foto's de diverse stadia van de bouw.

Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten

Beton storten voor
de vloer

Ovenvloer ligt en
de vorm wordt duidelijk

De mal voor de oven-
ruimte in positie
De toog gelegd en
stookrooster klaar
Stookruimte dicht
en isolatie over toog
Begin schoorsteen en
dak opvullen
Hele oven voorzien van
laag isolatiestenen
Schoorsteen klaar en
laagje klei voor 't mooi
Ijzerwerk op z'n plaats
en stookdeur klaar
Tuidraden klaar en
deurtje tegen katten e.d.

In augustus 2013 was het dan eindelijk zo ver: de eerste stook. Het was de bedoeling om minstens 40 uur te stoken om zo veel as-neerslag te krijgen, maar na een uur of 30 zag het er naar uit dat dit punt al bereikt was. Dus gestopt en alles dichtgemaakt. Net daarvoor gaf een van de drie pyrometers nog 1340 graden aan, warm genoeg dus. De oven stookte heel plezierig, al was ook hier een periode van meer dan een uur dat de temperatuur niet wilde stijgen. Gewoon doorstoken en op een bepaald moment gaat de temperatuur dan toch weer omhoog. Er ging ongeveer vier kuub vurenhout doorheen.

Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten

De oven is gevuld

De oven staat klaar
voor de eerste stook

En dan maar stoken...
32 uur lang
Assistentie bij de stook Nog meer assistentie En maar hout opgooien Niet iedereen maakt
zich druk...
Testbakje uit de oven
halen
Testbakjes Niet zomaar in die
hete oven kijken

Wachten tot een oven geopend kan worden, is een van de moeiljkste dingen. In dit geval dus van zaterdagmiddag tot donderdagavond... Toen was hij eindelijk onder de tweehonderd graden.

Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten

De oven wordt open
gemaakt

De eerste aanblik:
niet verkeerd...

Een paar stenen uit
de vlammuur zijn
in
de hitte omgezakt
De ruimte onder de
schoorsteen werd
niet heet genoeg
Overzicht van het resultaat Niet alles bleef heel... In de avondzon Moe maar tevreden

Hieronder een paar plaatjes van de resultaten.

Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten

 

Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten Klik hier om te vergroten